Bestuur en coördinatie

Bestuur

Carolien Jaspers (voorzitter)
Carolien Jaspers (voorzitter)

De vele stereotype beelden die kinderen tegenkomen vallen me pas echt op sinds ik twee dochters heb. Ik vind het belangrijk dat er verschillende voorbeelden te zien zijn, die verschillende mensen, klein en groot, aanspreken. In het echt, en daarom dus ook in boeken. Het hoeft er niet dik bovenop te liggen, maar het standaard traditionele patroon mag best worden uitgedaagd en het begrip ‘normaal’ worden opgerekt. Mijn dochters vinden ‘jongens- en meiden-dingen’ uiteraard ook stom. Dit wil ik graag zo houden.’

Mishka Stuip (penningmeester)
Mishka Stuip (penningmeester)

 

‘Ik dacht altijd de enige te zijn, en tegelijkertijd kon ik me niet voorstellen dat ik écht de enige was die zich stoorde aan de rolverdeling van  o.a. Jip en Janneke. Bij elk voorleesverhaaltje deed ik mijn best de rollen te verwisselen opdat Jip en Janneke even bang, moedig, lief en ondeugend over zouden komen. Al is er meer diversiteit dan vroeger, nog steeds valt er nog veel te winnen, iets wat wij middels Zo-ook aan wensen bij te dragen.’

 

Mark Evers (secretaris)
Coördinatie
vera5
Vera Haket

‘In 2015 deed ik onderzoek naar rolpatronen in kinderboeken. De uitkomsten daarvan vielen me niet mee: kinderboeken waarin moeders werken, vaders iets in het huishouden doen en oudere meisjes met andere dingen bezig zijn dan met hun uiterlijk, zijn zeldzaam. Vrijwel alle personages zijn bovendien wit. Daar wil ik graag iets aan veranderen: meer variatie in rolpatronen en een grotere diversiteit in kinderboeken.’