Torak – de zielzwerver

Torak – de zielzwerver, Michelle Paver, uitgeverij Areopagus, 2006

Torak woont, sinds zijn vader is overleden, bij de Ravenstam. Dan wordt een van de stamleden ziek. En hij blijkt niet de enige. Alle stammen in het woud krijgen ermee te maken. Torak gaat op onderzoek uit, om een geneesmiddel te vinden. Door een ander woudvolk wordt hij naar de Zeehonden, een zeevolk, gestuurd. Na een moeilijke start wordt hij daar geholpen door een magier die een geneesmiddel kan maken. Of zijn dingen toch anders dan ze lijken? Torak ontdekt dingen over zichzelf en zijn familie die hij liever niet had willen weten. Gelukkig krijgt hij hulp van Renn, een goede vriendin, die hem tegen zijn wens is gevolgd, en Wolf, een wolf die is opgegroeid met Torak en die hem overal volgt.

Een spannend boek, waarin de verschillende stammen en hun gewoontes tussen de regels door beschreven worden. In de stam van Torak is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat vrouwen en mannen beiden jagen, en zich met dezelfde soort activiteiten bezig houden, terwijl de taken van vrouwen en mannen bij de Zeehonden duidelijk van elkaar verschillen. Alle stammen hebben heilige dieren en bidden tot ‘geesten’ die overal om hen heen zijn, zoals die van bomen, dieren en alles wat ze gebruiken. De leden van de ene stam kunnen onbedoeld een geest, god of godin beledigen, zoals de godin van de zee, omdat ze de gebruiken niet kennen.

Bij de stammen in het woud zijn er zowel vrouwelijke en mannelijke leiders en Torak komt vrouwelijke en mannelijke dieren tegen. De magiërs in het woud zijn vrouwen, die bij het zeevolk mannen. Renn, de vriendin van Torak, is net als hij inventief, dapper en eigenwijs. Ze kan alleen minder goed met wolf praten dan Torak en begrijpt hem aan het begin niet goed.  Maar langzamerhand raken zij en wolf aan elkaar gewend, en vinden ze een manier om met elkaar om te gaan.