Superjuffie

 

Superjuffie. Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (illustraties). Van Holkema en Warendorf, 2011

Biggetjes die in een gierput zijn gevallen, een mol die met zijn poot in een klem is geraakt, een kleuteraapje dat niet naar zijn moeder durft te springen: juf Josje hoort dieren in nood. Als er een dier in gevaar is, eet ze een krijtje en wordt ze de vliegende Superjuffie, die dieren redt.

Een spannend boek met een vrouwelijke, stoere, volwassen hoofdpersoon en een vrouwelijke, stoere (maar slechte) ‘tegenspeelster’, waarin een tijgerin en twee vrouwelijke luipaarden voorkomen.Dat is best uniek. De vrouwen spelen in dit boek geen traditionele rol. De karakters van de mannen, die in meer rollen voorkomen  (de schooldirecteur, de meester, de conciërge, de vorige dierentuindirecteur, een man die de hond uitlaat, een journalist, een dierenverzorger, een agent en een hoofdcommissaris) zijn wat traditioneler uitgewerkt. Dat geldt dan weer niet voor de meisjes en jongens uit de klas van juf Josje.

De beschrijving van dieren is ook anders dan gebruikelijk. Ondanks het grotere aantal mannelijke dieren, worden er ook ‘gevaarlijke’ vrouwelijke dieren beschreven. Een vrouwelijke tijger en twee vrouwelijke luipaarden (die geen moederrol spelen); dat zie je niet vaak.