Oervrouwen

Ik kocht pas het megagrote uitklapboek Natuurlijke geschiedenis. Leuk, een boek met dieren, mensen en de ontwikkeling daarin in de evolutie. Maar toen ik wat beter keek viel me op dat het wel een heel mannelijke evolutie was.

natuurlijke geschiedenis 2
Mannelijke aap wordt mannelijke mens
natuurlijke geschiedenis 4
Mannelijke jagers
natuurlijke geschiedenis 3
En mannelijke geitenhoeders, mijnwerkers, metaalsmeden, zwijnenhoeders, boeren, kameelrijders, ploegers.

De tekeningen worden niet alleen gedomineerd door mannen; vrouwen zijn compleet afwezig. Er worden zelfs geen vrouwen afgebeeld die ‘traditionele vrouwentaken’ verrichten (die overigens helemaal niet zo ‘traditioneel vrouwelijk’ lijken te zijn), zoals voor de kinderen zorgen, bessen verzamelen of koken.

Toen ik wat beter keek, bleek het bij de dieren niet veel anders te zijn. In de teksten wordt steeds gesproken over ‘hij’ en ‘hem’, als het over de dieren gaat. En als het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke dieren zichtbaar is voor mensen, zoals bij leeuwen, wordt het mannelijke dier afgebeeld.
natuurlijke geschiedenis 2

In de meeste andere boeken is dat niet anders. Dieren zijn meestal mannelijk, tenzij dat onmogelijk is (omdat ze bijvoorbeeld zwanger zijn), of als ze zorgen voor de kinderen. Als het om een gevaarlijk dier gaat, of een dier dat aan het jagen is, is het vrijwel nooit een vrouwelijk dier. En oermensen zijn eigenlijk altijd oermannen. Zie ook bijvoorbeeld Een heel kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson. Daar zie je de ontwikkeling van de oermens tot de moderne mens. Pardon, ik bedoel de oerman tot de moderne man.
Scan 59 Scan 58Scan 62

 

 

 

 

In de tekst wordt overigens wel een nuancering gemaakt. ‘Zo’n anderhalf miljoen jaar geleden deed een vergeten genie uit de hominidenwereld iets heel onverwachts. Hij (het kan ook heel goed een zij zijn geweest) nam een steen en gebruikte die om voorzichtig een andere steen scherp te slijpen.’

En gelukkig zijn vrouwen ook in de afbeeldingen niet helemaal afwezig. Kijk, daar is Lucy met haar kleine. Ze wordt belaagd door sabeltandtijgers!

Scan 63

Hopelijk zijn er mannen in de buurt om haar te redden. O, nee, die zijn net bezig een gevaarlijke beer weg te jagen bij een andere vrouw. Lucy is reddeloos verloren…

Scan 61

En zo werd besloten dat de vrouwen voortaan maar beter in de grot konden blijven.

 

 

Geef een reactie