‘Gaat het wel met je, lieverd?’

Wat heerlijk moet dat zijn. Je loopt samen met je zoon naar huis, in je jas die onder gepoept is door meeuwen. Al voordat je de sleutel in het slot kunt steken, wordt de deur opengedaan door je allerliefste, altijd vrolijke vrouw. ‘Geef mij die jas maar’, roept ze uit, terwijl ze al naar de wasmachine loopt en nog even bezorgd naar je omkijkt. Jij gaat intussen bij de verwarming zitten met een krant en een biertje.

Ik teken ervoor. Maar helaas, als ik met een vieze jas thuiskom, moet ik ‘m zelf in de wasmachine doen. En ik krijg nooit pantoffels en een biertje bij de verwarming. Zou het dan toch allemaal jaloezie zijn, waardoor ik moeite heb met de rolpatronen in het boek De Gorgels van Jochem Meyer?

‘Wat is er met jullie jassen gebeurd?’ vroeg mama verbaasd.
Melle vertelde van de poepende meeuwen.
Mama moest er hard om lachen.
‘Stelletje viespeuken’, zei ze. Ze pakte voorzichtig de vieze jassen aan.
Op weg naar de wasmachine keek ze nog een keer om naar papa.
‘Gaat het wel met je, lieverd?’

Blijkbaar is het vanzelfsprekend dat vader zijn vieze jas niet zelf in de wasmachine doet, maar dat moeder dat doet. Net als andere huishoudelijke taken.

‘Lieverd, als jij de televisie aandoet, dan maak ik een lekker ontbijtje voor jullie’, zei mama tegen papa. Ze stapte uit bed en trok haar badjas aan. 

gorgels2

Een ideale vrouw, deze moeder. Ze doet alle huishoudelijke taken goed en met een lach, is altijd bezig met het welzijn van haar gezinsleden en ze accepteert haar mans bezigheden (bijvoorbeeld dat hij zonder overleg een paar dagen weggaat – hij legt wel een briefje neer) zonder klachten.
Oma is een vergelijkbaar type. Haar grootste zorg is of de mannen, die steeds op pad zijn en met belangrijke dingen bezig zijn, wel voldoende eten, en of het huis schoon blijft.

‘Wat een verrassing’, zei oma toen ze Melle zag. Ze gaf hem wel duizend natte kusjes. 
Waarom doen oma’s dat toch altijd? dacht Melle. 
‘Jij lust zeker wel taart met slagroom’, zei oma. 
‘Ja, lekker oma’, zei Melle. ‘Maar ik moet eerst met opa praten.’
Hij zette zijn koffer in de gang en holde met zijn rugzak
naar het huisje achter in de tuin. 

Opa was met klei een beeld aan het maken. 

gorgels6
Oma maakt zich zorgen, terwijl de drie mannen gehaast de keuken verlaten

De vader daarentegen is een heel ander type. Verzonken in zijn eigen gedachten, veel buiten, op onderzoek uit (met zijn zoon en vader). Huishoudelijke taken doet hij niet (althans, die worden niet beschreven). Hij heeft een baan, en hij lost een probleem op. Eigenlijk ook een ideale vader dus.

gorgels7

Zijn vader, de opa van Melle, is net zo. Hij denkt na over problemen en het oplossen daarvan, hij gaat met zijn zoon en kleinzoon op pad en hij kan handige dingen maken met gereedschap. Hij moet soms ‘ontsnappen’ aan zijn vrouw, die bezorgd over hem is en hem steeds wil voeden.

gorgels8
De drie helden gaan op pad.

De mannen in dit boek zijn actief, nadenkend, en bezig met het oplossen van problemen, terwijl de vrouwen bezig zijn met het verzorgen van anderen en het schoonhouden van het huis. Zij worden niet op de hoogte gesteld van de problemen en spelen geen enkele rol bij het oplossen ervan. gorgels5

Het een is niet belangrijker dan het andere. Zonder eten komen helden niet ver. En zonder helden is er misschien geen eten meer. Maar de verdeling van taken is zo, tja, cliché.

Bij de gorgels, kleine wezentjes die in de problemen zitten, is dat niet veel anders. De vrouwelijke gorgels zijn vrijwel afwezig, en als ze genoemd worden, worden ze ‘de vrouwen-gorgels’ genoemd. Betekent dit dat er in de andere groepen (zoals de bejaarden-gorgels en waakgorgels) alleen maar mannen zijn? Het doet me denken aan de smurfen, waarin alle smurfen een bepaalde karaktereigenschap of beroep hebben, terwijl smurfin ‘vrouw’ is.

De bejaarden-Gorgels, de kinder-Gorgels, de Waakgorgels-in-opleiding en de vrouwen-Gorgels. Ze wisten allemaal precies wat ze moesten doen.
De grijze gorgel sprak iedereen zacht nog even moed in. ‘Geef elkaar allemaal een hand’, zei hij. 

gorgels10
vrouwengorgel breit, mannengorgel onderzoekt

Het kleine zusje van Melle lijkt een uitzondering te zijn. Zij wordt aan het eind van het boek ingewijd in het geheim.

Misschien is er toch nog hoop voor de toekomst.

 

Geef een reactie