Kattensoep

Kattensoep, Janneke Schotveld (auteur) en Annet Schaap (illustrator), 2017, CPNB. Kinderboekenweekgeschenk 2017

Wat een leuk boek, dit kinderboekenweekgeschenk! En andere rolpatronen dan gebruikelijk. Moeder werkt, opa’s grote liefde was een man (die is overleden), er zijn vrouwelijke slangen, de bakker is een vrouw en een vader praat alleen maar over zijn pasgeboren dochter.

De tienjarige hoofdpersoon Boelie gaat met zijn vriendin Lucy op zoek naar de katten die in grote hoeveelheden verdwijnen uit Lucy’s buurt. Lucy is het buurmeisje van Boelies opa, die het huis bijna niet meer uit komt sinds zijn man, opa Guus, is overleden, maar die het wel heel gezellig vindt als Boelie en Lucy langskomen. De moeder van Boelie wordt in het boek genoemd maar speelt geen grote rol. Zij werkt veel, ook in het weekend, en raakt nooit in paniek. Boelies vader woont in Amerika. Lucy’s ouders zijn vooral met hun pasgeboren dochter bezig; vader praat alleen maar over haar en over het feestje dat ze voor haar zullen gaan vieren.

Andere figuren die een rol spelen zijn Herba, een kruidenvrouw die anders is dan anderen, en die daarom verdacht is.  Kinderen en volwassenen denken dat zij een heks is die de katten heeft gestolen, maar maken tegelijkertijd graag gebruik van haar geneesmiddelen. Ook de bakker en haar ex-vriend Max, die krantenjongen is, spelen een rol in het verhaal. De bakker heeft het uitgemaakt, tot verdriet van Max, en in plaats van een man een kat genomen. Dat vindt ze een stuk makkelijker. En dan is er nog Simon de slangenman, die dol is op zijn slangen, ‘mijn meissies’. Inspecteur Zarif wil in eerste instantie niets met mattenverdwijningen te maken hebben – hij gaat liever boeven vangen – maar raakt er toch bij betrokken.