Een vreemd feestje

 

Een vreemd feestje. Bette Westera (tekst) en Alex de Wolf (illustraties). Gottmer, 2014. Isbn 9789025757922

Job is bijna jarig en zijn ouders zijn al weken bezig met het regelen van zijn feestje. Dan krijgen ze bericht dat ze een reis naar Egypte hebben gewonnen. Ze zijn van plan om de opa’s en oma’s van Job te vragen om in die weken op te passen, maar bedenken dan dat ze Jobs verjaardag missen als ze gaan. Jobs vader wil de reis afzeggen. ‘De verjaardag van mijn zoon is belangrijker […].’ Job probeert zijn ouders ervan te overtuigen dat ze echt moeten gaan; hij verheugt zich op een ‘gewoon’ feestje met zijn opa’s en oma’s, met spelletjes en pannenkoeken in plaats van grote cadeaus en bijzondere uitjes. Dat lukt. Jobs ouders vertrekken en de oma’s en opa’s organiseren een feestje, op hun eigen manier, dat uiteindelijk een stuk spannender wordt dan ze gepland hadden.

De volwassenen die in dit boek voorkomen hebben een wat andere rolverdeling dan gebruikelijk. Moeder en vader zijn beiden erg betrokken bij hun zoon en hebben allebei een baan; vader regelt het verjaardagsfeestje; moeder van een vriendin heeft een baan en eet graag veel pannenkoeken; opa’s en oma’s doen beiden het huishouden; oma’s redden de kinderen; een meisje is initiatiefrijk, eigenwijs, heeft ideeën en is niet bang; drie jongens nemen initiatief en hebben ideeën, maar zijn soms ook bang.

In de communicatie tussen de oma’s en opa’s zitten soms wat stereotypen (de opa’s maken grapjes en verzinnen rare en onverantwoordelijke dingen, terwijl de oma’s veel serieuzer zijn en de opa’s opdrachten geven). Tegelijkertijd protesteren de oma’s en de opa’s als papa belt vanuit Egypte en er vanuit gaat dat de oma’s niet kunnen autorijden en dat de opa’s niet weten hoe de wasmachine werkt.

Al met al heel wat anders dan het ‘klassieke’ boek met de heldhaftige jongens, bange meisjes, passieve of verzorgende (of afwezige) moeders en werkende vaders. En ook een leuk en spannend boek.