Eén minuut voor twaalf

Eén minuut voor twaalf, Annemarie Jongbloed (auteur) en Jasmijn Bakker (illustrator). Droomvallei Uitgeverij, 2017

Jesse is verhuisd naar een andere buurt, met zijn vaders en zijn zusje. Alles is anders in de nieuwe buurt en Jesse mist zijn oude buurt, zijn oude vrienden en zijn oude school. Met zijn nieuwe vriend Alek maakt hij plannen om terug te keren.
Op initiatief van Jesse zetten ze samen een detectivebureau op, om verdachte situaties te onderzoeken. Jesse vermoedt bijvoorbeeld dat zijn nieuwe buurman een terrorist is, net als een meisje uit zijn klas. Uiteindelijk blijken veel dingen anders in elkaar te zitten dan hij dacht.

Een mooi en soms spannend boek, waarin verschillende thema’s naar voren komen, zoals heimwee, wantrouwen, terrorisme en vluchtelingen. Een boek ook waarin duidelijk wordt dat mensen niet altijd zijn wie ze op het eerste gezicht lijken.

In het boek komen verschillende niet-stereotype rolpatronen naar voren, op een onnadrukkelijke manier. Dat Jesse twee vaders heeft, is bijvoorbeeld geen expliciet thema. Ook  de relatie van Jesse met zijn moeder, die draagmoeder was voor zijn vaders, komt op een natuurlijk manier naar voren. Verder komt er een vrouwelijke piloot voor, een juf en een meester, en spelen mensen met verschillende culturele achtergronden diverse rollen (waaronder een van Jesses vaders). Een aanrader!