Aanleiding

 

Ook al is er in de samenleving de afgelopen decennia veel veranderd, in kinderboeken en andere media lijkt het vaak alsof de tijd heeft stilgestaan. Moeders zijn vrijwel altijd huisvrouw, terwijl vaders fulltime werken. Vaders spelen met hun kinderen en maken er een rommeltje van, terwijl moeders de rommel (vaak mopperend) weer opruimen. Vaders lezen na een dag hard werken de krant, terwijl moeders voor hun ontspanning naar de kapper gaan.

Uit onderzoek dat Vera Haket in 2015 deed, rolpatronen in kinderboeken, bleek dat dit ook voor recente en veel gelezen kinderboeken nog geldt.

De stereotype beeldvorming die meisjes en jongens steeds terugzien, levert voor beide seksen beperkingen op. Stichting Zo-ook wil dit veranderen. Wij streven ernaar dat kinderen in de media met een grotere diversiteit aan karaktereigenschappen en handelingen van kinderen, ouders en andere volwassenen in aanraking komen. Te beginnen met boeken.

Achtergrond

Kinderen leren op verschillende manieren over wat gepast gedrag is voor verschillende groepen in de samenleving. En ze komen op verschillende manieren met rolpatronen en vanzelfsprekende rolverdelingen in aanraking. Thuis en in hun directe omgeving. Door wat ze van elkaar horen. En via de media. Veel kinderen bezoeken vrijwel nooit een dokter of een ziekenhuis, maar zien in boeken, op tv en in games wel dat dokters vrijwel altijd mannen zijn. Kinderen hebben zelf misschien een vader die stofzuigt, maar in kinderboeken en tv-series komen alleen stofzuigende moeders voor. Meisjes houden misschien veel van slangen en jongens kunnen dol zijn op baby’s, maar in games zijn de slangenspellen voor jongens, terwijl meisjes baby’s verzorgen.

Rolpatronen die kinderen steeds terugzien, hebben invloed. Op de verwachtingen die ze hebben van anderen, en van zichzelf. Op toekomstdromen en beelden. Op wat ze van elkaar accepteren. Op dingen die ze wel en niet uitproberen. Op het zelfvertrouwen waarmee ze met een nieuwe activiteit beginnen. Op het speelgoed waarmee ze wel of niet spelen. Op het wel of niet starten met een opleiding. Op het zoeken naar een baan in een bepaalde sector.

Zo-ook streeft naar meer diversiteit in kinderboeken, door het uitgeven van publicaties en door het organiseren van workshops en evenementen.